論盡海外KOL廢老
智慧退化 22-06-18

很久很久很久沒有聽黃老毓。
偶聽一兩段,
原來仲講緊「港共極權政府」、「睇吓邊個長命????!」
黃老毓成化石矣!狗嘴長不出象牙。

我記得條友是從曾蔭權開始,就鬧「特府是極權政府」的。
我曾駁斥之,應叫「專權」(專制威權)---實際是中共代理下的行政主導政府。
他後來稍為改口,現在又來了,
咁以前的算不算是極權政府?
我從未聽過極權政府的首長會貪小小便宜而坐監的!
葉公好龍,他卻跑去台灣了。
抗爭運動已過去,應好好反省及沉澱過濾,緣何還是那一套,能不令人討厭?
目前特府是不是一個極權政府,
你看看目前還有幾多在地KOL在辱罵李家超及政府的。

「睇吓邊個長命????!」則是爛仔口吻。
究竟指,邊一個共產黨比佢短命?
短命,他就能回香港嗎?

七十老翁,智慧退化。
他愚蠢之處在於,認為仍有觀眾相信這些說詞!
硬是不懂「下台應有之背影」,差鄭大班多矣!
INSAFE System
關閉

13 個回復

倒序瀏覽
admin 管理員 2023-11-1 20:26:44
沙發
關閉
大紀元化

聽睇網上噏吹佬九噏,是日常樂趣之一。
泛反共友多變成大紀元友。

《升旗二得道》是老牌大紀元,標題黨之霸。
蕭紀元最勤力,但招式己老,硬背舊資料,已少聽。
袁紀元最瘋癲,搭住龔懵婆,娛樂性豐富。
貨車佬肥紀元,執到蕭紀元的口水尾,斬件上,亦佔到少少位置。
癲腦雲是老牌癲佬,但似乎怕死,大紀元成份不多。
《大君伐》似乎是閃閃縮縮的紀元頻道。

注﹔網上反共友太多,我冇可能聽得晒。

回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-11-1 20:27:02
板凳
關閉
齊阿哥驚嚇之言

德國的齊阿哥,講嘢(資料)有啲水準。
扭橫折曲的反共,亦有水準,是海外紀元佬佼佼者。

令人驚嚇的一次是,話黃秋生入境台灣,俾人篤穿鼻哥窿,
是暗藏在台灣海關的共匪所為。
假如是真心話,亦屬於智慧有問題嗰類,
即係反共反到short咗嗰類---我以前抽稱過他多例。

回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-11-1 20:27:19
地板
關閉
On乜伯核突之處

老牌網台友On乜伯近來10分九撐撐。
他直播,係有啲表現(相對地),
但亦有核突之處。

唔明點解成日對住個鏡頭梳頭?又冇乜頭髮。
60幾歲人跑步唔死得,有咩出奇?
燒紀元、黎Q仔都話過自己後生時靚仔,
此On亦不例外,
核突!

成日話自己有三個法律學位,
但點解長期痞墩(假定係冇人請),
佢唔明咁係愚蠢之言。
條友唔算好大紀元,但入於瘋癲之列。

回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-11-1 20:27:34
關閉
政論家變街市婆

條友是港獨友,黎Q仔公開懟過他。
身為學人,老牌評論家,水準不應好似貨車佬般白撞。

寫了30多年政論,他始終搞不清香港的政治位置及處境,
以及個人如何安身立命---從認知到(不)認同。
既然仍自詡為香港本土派(暗含港獨),留港鬥爭,何以自處?
網上街市婆式咁鬧下李家超,就係做到嘢?

不是叫他上街埞菠蘿,
而是,在應然以及實然上elaborate一下本土派的論述,面對過去及未來。
成日鳩屎撐撐認叻,其實唔識點樣論述。
(這方面海外黎Q仔有啲表現,但見解實在麻麻。)

此On不知道,用文字來充實及傳播思想,
比在網上短暫性噴口水,有價值得多。
博文(blog)會流傳下去,youtube是不會流傳的。

回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-11-1 20:27:52
關閉
真正是戇鳩伯

到今天,相信他仍搞不定香港本土派(2016--_)是什麼性質,
回顧「佔中」及「反送中」,他仍認為香港的抗爭運動「去大台化」是對的。
真令人懷疑他的智慧---與知識無關,他應該知道的。

On乜伯不是靚仔,
我們這個年齡段、研究過政治的人都知道,
無論什麼運動,都需要有領導中心的,這是common knowledge。
佔中和反送中的去大台化,正正就是千百年來烏合之眾流寇式的內部鬥爭的體現。
抗爭焉能不敗?
此On寫了幾廿年政論,居然不知道這一點。

回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-11-1 20:28:09
關閉
驚嚇

最驚嚇的一㳄是,
前幾日,俄烏戰爭,俄軍佔了上風。
條友居然笑笑口咁話,係烏軍做戲啫,係特登輸俾俄軍者!

驚嚇之處在於,你完全諗唔到佢會用呢個角度來評論新聞。
條友蠢撚到以為觀眾會相信他的。
(後來又冇補充及澄清,都幾撚無賴。)
這和袁紀元&肥紀元不同,他們話明係紀元佬,直倫情話烏軍大勝添!

回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-11-1 20:28:26
關閉
「訴願法」、BNO

有三個法律學位有鬼用咩,
幾年前,
他居然睇錯咗台灣的什麼「訴願法」,
並且要向台灣蔡婆娘訴願,替香港人出頭,云云。
全香港的黃絲友,冇一人好似佢咁癲的。
香港人從來對台灣唔熟悉,但都比不上此「大法律家」會如此出醜!

你誓估唔到,佢連BNO是什麼也不知道。
幾年前,我就因為他錯解BNO,以及錯解自己的身份(不是中國人之類),懟過他幾次。

回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-11-1 20:29:00
關閉
係咪講緊gag?

他直播。
一方面博拉,狂屌李家超,逢港必反。
一方面癲癲喪喪咁撩李家超請佢做嘢(!?)…。
我一直以為佢講笑,點知今日開到聲話可以收兩千蚊一個鐘做嘢(替李家超補習政冶咁話)
又話唔係想做局長,只想做一個(局長級)顧問,足矣!
驚嚇、核突!令人無語。
核突之處在於佢猛咁屌李家超,原來係博李家超請佢!

(你老味,他究竟知不知道國安署早就知道他是一個港獨,叫李家超請佢做顧問。佢係咪講緊gag?是否應該澄清一下,否則笑鳩死人,揾邊個賠?)

(最後一段)

《六成司執包服。超欺師祖滅,出賣良師。偉光怒插葉不宜做行益友會。2022-06-18》

回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-11-1 20:31:19
關閉

回復 使用道具 舉報
12下一頁