admin 管理員 2023-5-31 17:44:35
INSAFE System
關閉
Oscar
原帖由 william.c 於 2023-4-20 18:47 發表

再和Oscar‧回顧網台友

>>K君係無妄齋 Edward Tang?<<

●唔係,無妄點會同我聯絡?
記得2007 2008年左右,我喺人網同一個叫無妄的網友筆戰@《神探》,都幾激烈。https://cheungkin.com/forum.php?mod=viewthread&tid=308
後來也和他爭拗過政治問題。他一直對我很友善。後來知道他是人網的總版主(!?),再後來知道 ...
無妄齋 即係 Edward Tang,可能嫌個名太過網民Feel、佢想升格做KOL,後來佢Block咗我Facebook就無聯絡啦(小弟多嘴)
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-5-31 17:45:42
關閉
Oscar
原帖由 william.c 於 2023-4-20 17:34 發表

再和Oscar‧浮萍人在台灣
王喜事件
>>王喜事件之後,香港人先至驚覺台灣人如此竭斯底里排外<<

香港人固然不了解台灣人,台灣人更加唔了解香港人。從2003年左右開始,我在台灣討論區和台獨友筆戰,得到一個印象,唔理你口講點民主的香港人,在台灣人眼中,都是親共的。
但他們一直好羨慕香港人的文明及優越,到了2010年左右,我在討論區透露香港社會不隱,他們赫然大驚。
記得2013,14年 ...
近年台灣人都唔係好明,點解香港網媒日日都講到台海好嚴重、香港人仲緊張過佢地自己。
當然,佢地都以為香港二次回歸已變成煉獄,同新疆差唔多....
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-5-31 17:46:29
關閉
Oscar
原帖由 william.c 於 2023-4-20 19:36 發表

在台浮萍黨
太子甄

烏嘴狗太子甄在香港的時候,我時常聽他的節目,覺得SOHO醒佢好多。
他又跑去了台灣,原來他是一個台灣佬(讀書),仲成日裝扮里通中南海,可恥。唔知佢怕乜?
一日偶然打開他在台灣的YouTube,畫質甚差,依然烏嘴狗,蒼老可怕。唔使點聽,冇SOHO在旁,其口窒窒想做單人talk,不可能的。更不care他有沒有說台北政治。
(8)
黎執糞當年離關人網前爆料,2005年椰子糖陪燒山上深圳見曾慶紅(燒山唔識普通話),被曉以大義後就解散民主倒董力量專注搞生意;我估計椰子糖係國共嘅政治掮客,同鄧永鏘遊走中英兩國類似。
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-5-31 17:47:54
關閉
Oscar
原帖由 william.c 於 2023-4-20 19:46 發表

在台浮萍黨

桑普這個所謂博士,最早先逃去台灣。他在香港時的見解,相當渣,我鬧過佢幾次。不care他在台灣噏乜。

還一個昔日港台小乜子,高調地跑去台灣,也沒有聽。

杜汶澤算唔算在台浮萍黨?待查。他基本上他冇專開咪講政治。

(9)
桑普係無乜知識嘅傻佬,張身份證係靠台灣老婆;
小豪子當年最反本土、反港獨,居然走去台灣接受綠營庇護,雙方都無恥!
杜狗主要喺Facebook舐台同賣人血饅頭俾滯港小黃人,較少深入講政治。
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-5-31 17:48:37
關閉
Oscar
原帖由 william.c 於 2023-4-20 20:12 發表

在英浮萍黨

跑去英國的輩分最高可能是吳老森,他從來不是我的菜。
而最大朶的浮萍是陶傑及其partner(好似有編下劇咁),view數動輒10幾萬。
Run YouTube似乎最掂的是肥趙博,近來才知道肥亨利說趙高的 是他。唔明人網友到後來點都會四分五裂?
開咪講香港最出色,恐怕是肥曹總與肥龍,比在香港花生台時更好。
星期二得到兩條友相信是最大檔,最多爭議,但我好耐冇聽他們的節目。
...
呢兩日暨南大學博士趙高喺屋企後園直播捉小狐狸,被網上公審、唔岔巢亂罵網民死返大灣區,好好笑!
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-5-31 17:49:32
關閉
oscar
>>黎執糞當年離關人網前爆料,2005年椰子糖陪燒山上深圳見曾慶紅(燒山唔識普通話),被曉以大義後就解散民主倒董力量專注搞生意;我估計椰子糖係國共嘅政治掮客,同鄧永鏘遊走中英兩國類似。<<

鄧永鏘(1954年~2017)你都有留意?服咗你!我輩中人比較知道的是他的阿爺鄧肇堅爵士。是個三世祖吧,吸晴之處是他以前的老婆張淑儀(港姐) 。

大概2016年左右,在youtube上看到他在一個倫敦論壇上發言,極端反中反共,過氣高級華人。未幾,有佈導他患病,未幾就離世了,人生無常。原來已是六年前的事,他看不到2019年港暴事件發生。
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-5-31 17:49:49
關閉
黎Q仔是移居亦是浮萍人,美加澳多此類人。移居外國而心懷香港,不能百分之百融入該地生活者(例如不能全盤用中文者),都屬於浮萍人,無形之根未斷。我之前(2016前)猛烈抨擊的所謂激進派陳大嚿,屌那媽,原來30年前已經註冊落地過加拿大,先種根後飄浮。
But,這些人後來都變咗藍藍地,極端反對Donald Trump。2016年台灣菜婆娘上臺時,黎Q仔當佢神咁拜,近年來則粒聲唔出,世界上好似冇咗一個台灣咁,不過明誠。
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-5-31 17:50:03
關閉
海棠唔香、紅樓夢冇尾,老蕭唔識寫文章,大憾事也。
仲有唔識講國語(普通話),似乎英文亦麻麻(指會話) 。
仲有雖誦詩千首,似乎唔識寫詩(他自言五六歲時就識寫詩除外)。
此外亦唔多見佢提音樂(除了善誦I have a draem!)。
最大鑊者,有人話他這個編劇之神唔識寫劇本!證據是他不懂電影文法!
回復 使用道具 舉報