原帖由 william.c 於 2023-4-16 17:57 發表

和oscar‧再談簫紀元

這裡只論浮萍黨的台灣情懷@政治面&民生面,拿簫紀元作例子而已。佢揀舔民進黨(台獨)都揀得衰過人。作為一個標榜「普世價值」的人,點解唔學一學民進黨的王世堅呢(指言論思想)?

原來佢鬧過標哥標仔(顏x標)?其實我主要是根據他的標題快瞄聽他的節目,所以不知道。我想,相信他不知道誰是標哥。上一次九合一選舉,他去攻擊南部的某脫黨參選的前國民黨人。這不合比例原則,當時台南 ...

燒山唯一融入到台灣嘅,就係只有藍綠立場、沒有是非黑白;基本上佢對台灣時政嘅評論,係將周玉蔻講嘅說話翻譯做廣東話講多次.....
我聽過柯文哲好多大學演講、專訪,其實佢對國內問題、國際形勢、人生價值都有好透徹嘅見解,可惜大部份老人同燒山一樣唔會容許藍綠以外嘅選項。
INSAFE System
關閉

17 個回復

倒序瀏覽
admin 管理員 2023-5-31 17:30:15
沙發
關閉
原帖由 william.c 於 2023-4-16 18:44 發表

和oscar‧On8

想不到十多年後會和王氏見面,但相當怪異,當時王氏對我如老鼠見貓般(對不起,這是我當晚的真實感受)。記憶中,當晚我和他沒有說過一句「交流思想、見解」的話。

L君欲拉攏的「黃藍合奏」project當然不成功。(「黃藍合奏」project是我事後的猜度,我始終唔知L君想搞乜鬼。)
L君因為天秤座性格,鍾意搞聚會、搞大合照,其實無乜特別議題,搵晒咁多位網台老人純粹滿足佢集郵嘅興趣....
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-5-31 17:30:30
板凳
關閉
原帖由 william.c 於 2023-4-16 18:45 發表

和oscar‧類粉絲K君

半個和黃絲友(?)會面的是,主動約了一個網友K君吃飯,跟他請教互聯網技術問題。我從來不相信亦不興圈粉那一套,但K君(相信是淺黃)卻是喜歡我的網文而和我接觸的。
當日談什麼忘記了,但K君有一段「初初以為William..c是一個讀卜卜齋的人...」的話,令我有少少shocking,以及莫名其妙,亦記憶至今。

想不到我的網文會給網友這種印象,而,呢個年代有邊個人 ...
K君係無妄齋 Edward Tang?
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-5-31 17:30:52
地板
關閉
原帖由 william.c 於 2023-4-16 18:46 發表

和oscar‧Celvin

我為什麼會屎忽痕,去見這班網台靚仔做訪問嘉賓呢?此前,Regazine台Celvin有提及我,甚至還讚我是網上一個「掃地僧」,我飄飄然了半日。後來清醒地認為,是班靚仔唔識嘢啫,但無疑對Regazine& Co.產生了好感(那時R台有傑斯仔與刁民牛)。激進派台,居然會接受一個民主融共派(當時沒有黃師藍絲之稱) ,難得。

那晚,上Regazine台,我真正的目的 ...
「網台大典」班友主要係借你把口笑鳩燒山,對你立場無乜興趣;而佢地一開台目標就係搭個雞棚賣俾老細(以前目標係大班),最後被財演收購,埋單唔知賺定蝕。
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-5-31 17:31:04
關閉
原帖由 william.c 於 2023-4-16 18:47 發表

和oscar‧Celvin、于非

之後,就再冇聽Regazine,直至2019年港暴事件期間,某天嚇然見到Calvin和肥亨利在一節目上(啤梨台?)質疑及譴責陳彥霖林死亡事件,嚇得我幾乎從椅子掉下來。我幾年來在網上論政主題,都是「香港人的stupid」---香港人硬要和阿爺博弈的Stupid。
肥亨利和Calvin是我認為比較聰明的人,估唔到兩個聰明人也相信霖女死於警察之手?Calvin作 ...
Calvin Choy係去咗英國,而佢最膽小一件事,就係傑斯要審果段時間,喺節目講到同傑斯唔係好熟咁深表遺憾,咁驚上身就咪學人講政治啦....
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-5-31 17:33:29
關閉
再和Oscar‧浮萍人在台灣
王喜事件
>>王喜事件之後,香港人先至驚覺台灣人如此竭斯底里排外<<

香港人固然不了解台灣人,台灣人更加唔了解香港人。從2003年左右開始,我在台灣討論區和台獨友筆戰,得到一個印象,唔理你口講點民主的香港人,在台灣人眼中,都是親共的。
但他們一直好羨慕香港人的文明及優越,到了2010年左右,我在討論區透露香港社會不隱,他們赫然大驚。
記得2013,14年左右,光頭達從台灣旅遊回來,透露台灣人一直唔明白香港人抗爭些什麼?
理你王不王喜,跑去去台灣,唔好彩,就是找死。記得齊阿哥話桶王喜鼻孔的檢查人員,是中共臥底,哈哈!
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-5-31 17:33:45
關閉
再和Oscar‧浮萍人在台灣
Ft.柯文哲

我好討厭柯文哲呢啲台灣阿北,但我欣賞他超越藍綠的見解及遠見。
但無用的,40年前,我就認為台灣社會是另一個大陸社會,同樣腐朽,不過過意識形態不同而已。當時大陸社會窮得多,民主集中制,人民勤勞,好快追上來,今天台灣社區仲衰過做女嗰陣時。
柯文哲點叻都改變唔到台灣社會。
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-5-31 17:34:00
關閉
Ft.L君

哦,原來咁。代溝,真係唔明白後生仔諗啲乜嘢。
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-5-31 17:34:14
關閉
再和Oscar‧回顧網台友

>>K君係無妄齋 Edward Tang?<<

●唔係,無妄點會同我聯絡?
記得2007 2008年左右,我喺人網同一個叫無妄的網友筆戰@《神探》,都幾激烈。https://cheungkin.com/forum.php?mod=viewthread&tid=308
後來也和他爭拗過政治問題。他一直對我很友善。後來知道他是人網的總版主(!?),再後來知道他和老簫翻了面。
再到2016年左右,中環舉行一場港獨大集會,直播。一個叫無妄齋的肥仔(?)or肥佬上台,慷慨激昂發言,始識其真面目、往事如煙。
● Edward Tang是誰?
●和我單對單會面的叫Tanny Koo。之前,在網上很少和他對話。
他人很斯文,很Nice,科技精英的模樣,可惜之後沒有再聯絡。
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-5-31 17:34:28
關閉
再和Oscar‧回顧網台友

>>「網台大典」班友主要係借你把口笑鳩燒山,對你立場無乜興趣;而佢地一開台目標就係搭個雞棚賣俾老細(以前目標係大班),最後被財演收購,埋單唔知賺定蝕。<<

我始終唔係黃色圈子的人,又沒有跟人聯系,平時只盯住幾個同輩K.O. L躂伐,真係唔知道咁多嘢。

Btw,Calvin和「網台大典」有關嗎?我點會天真到認為他們會接受我的立場,佢哋唔媽我,我都算有面。

當時長聽Regazine節目,知道佢托住一個叫Eugene的股票佬,托得好犀利,搵金主之心,昭然若揭。仲好似同另一個「大師」(?)着短褲做騷,肉麻到嘔。
Calvin,姓蔡嗎?跑去了英國嗎?那我看錯了,以為他跑去了台灣,怪不得他口口聲聲「我國領導人了」。不過在英國有更多年青黃色浮萍人開咪,他好難同人競爭。

佢話同傑斯唔熟,咁撚仆街?真睇唔出這個四眼仔咁小人!
回復 使用道具 舉報
12下一頁