近日受ChatGPT衝擊,擔心自己撰寫緊的編劇創作課程會塌房。
再看過幾項資料之後,以及回心一想,淡定了。有信心個人創作會勝個 AI。AI「作品」都會是塑膠。
以前看過多個網上教人寫作劇本的程式,其結果都是笑死人冇命賠的。
何況是教人腦袋開竅的編劇創作演繹課?我不相信我幾廿年的技巧經驗+創作頭腦袋會被ChatGPT偷了去以及演繹出來。
我concern 的是,ChatGPT可否容許用戶定制一個私人的數據庫(自己feed料),從而建立一個私人的chat GPT問答Apps,自己可搵銀也。
有那位網友知道?請告知。
INSAFE System
關閉

10 個回復

倒序瀏覽
admin 管理員 2023-5-31 14:01:37
沙發
關閉
原帖由 william.c 於 2023-2-11 18:29 發表

多謝Oscar來做托兒。
想不到還在聽那麼多網台(就算是快瞄),佩服。
不愧為網上香港網台(近十年)首席(?)觀察者及詮釋者。
過去三年因為疫情被逼聽網台消磨時間,近半年已經少聽
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-5-31 14:01:55
板凳
關閉
原帖由 william.c 於 2023-2-11 18:58 發表

我始終冇聽文雋的嘢。
心靈調劑我聽台灣中天頻道,我是賴教授、汲大使、光頭亮以及唐湘龍的擁躉。30年來我都keep住睇網上聯合報的新聞,但放棄閱讀中國時報的。
心靈調劑另一去䖏、是觀看大陸頻道(YouTube),可謂多姿多彩,但很少看政治的。
台灣政論節目方面,小弟主要係聽以下電視台節目:
關鍵時刻、年代向錢看、新聞面對面、新聞大白話、驚爆新聞線、57爆新聞、老謝看世界 。
純網上直播節目:
董事長開講、朱學恆、風傳媒-下班翰你聊(黃暐瀚)。
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-5-31 14:02:11
地板
關閉
原帖由 william.c 於 2023-2-11 19:48 發表

Oscar
>>你當每100點擊有$1廣告收入,再加課金;假設每日有10萬總點擊數(包埋以前嘅影片),算係好過打份傳媒工。<<
100hit冇一蚊美金吧!是否1000hit之誤?
聽大肥日呻夜呻,日做十幾條片,只得萬幾view。
假如學Simon仔咁,單拖(三四萬View),搵到下食。假如學阿周,成棚人,可能冇錢交租,廹住日日食海狗丸。
大肥嗰擋,淨係上片工,都要月薪8000,總皮費要四 ...
$1港紙,每月三百萬點擊,大約有三萬幾蚊港紙月入,的確好過撈電視報紙嘅記者編輯。
大匪一段節目平均8分鐘,前段廣告半分鐘、讀新聞已經5分鐘、念經半分鐘、評論2分鐘,聽眾唔係傻嘅....
洗費方面,其實請條友做圖、剪頭剪尾、上傳就夠,邊洗租個工廈?方便佢賣四小寶呃婆仔就真。
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-5-31 14:02:46
關閉
原帖由 william.c 於 2023-2-11 22:49 發表

近日受ChatGPT衝擊,擔心自己撰寫緊的編劇創作課程會塌房。
再看過幾項資料之後,以及回心一想,淡定了。有信心個人創作會勝個 AI。AI「作品」都會是塑膠。
以前看過多個網上教人寫作劇本的程式,其結果都是笑死人冇命賠的。
何況是教人腦袋開竅的編劇創作演繹課?我不相信我幾廿年的技巧經驗+創作頭腦袋會被ChatGPT偷了去以及演繹出來。
我concern 的是,ChatGPT可否容許用戶定制 ...
關於AI,其實Google有個比起ChatGPT 更強嘅AI未推出,你可以參考白兵呢集:

https://youtu.be/NA4Vp4rAG6Q
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-5-31 14:03:04
關閉
原帖由 william.c 於 2023-2-11 22:49 發表

我concern 的是,ChatGPT可否容許用戶定制 ...
呢個影片係教人點樣應用ChatGPT:
https://www.youtube.com/watch?v=IIuqZ2xA5y0
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-5-31 14:03:41
關閉
睇過晒了,知道點做。
大概不可能自已擁有一個私入chatGPT。
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-5-31 14:03:53
關閉
等緊百度個一個。因為課程也是for大陸的。
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-5-31 14:04:10
關閉
原帖由 oscar_manutd 於 2023-2-12 02:01 發表

$1港紙,每月三百萬點擊,大約有三萬幾蚊港紙月入,的確好過撈電視報紙嘅記者編輯。
大匪一段節目平均8分鐘,前段廣告半分鐘、讀新聞已經5分鐘、念經半分鐘、評論2分鐘,聽眾唔係傻嘅....
洗費方面,其實請條友做圖、剪頭剪尾、上傳就夠,邊洗租個工廈?方便佢賣四小寶呃婆仔就真。
唔係吖嘛,邊個會有3,000,000繫的,大fat做生做死都係600,000擊/月(以前)。
網台/自媒體(時政類)觀眾個Pool不會太大的---海外觀眾擴大了,但香港觀眾減少了。
和一些Business相同,網台/自媒體(時政類)都只係會肥了頭幾名大咖。我做過幾個case study﹕人網、Q仔台、Reagzine、舊的大肥台、鱷魚台,而家盯住阿周台,總之,難做。(聽聞大陸也如是,連和之夢也不會賺錢---他們有B站和抖音啊!)
就算唔賣嘢,one man Band,個人都要皮費及租屋(房),都係一條數。
自己講,自己剪、自己上片,應該是full-time了。我睇目前恐怕只有肥趙博(6、7萬view)撈得掂。 去打份工,還有些閒餘時間。one man Band恐怕很難做個人生涯規劃。
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-5-31 14:04:23
關閉
原帖由 william.c 於 2023-2-12 10:09 發表

睇過晒了,知道點做。
大概不可能自已擁有一個私入chatGPT。
遲啲會有付費版、商用版,可能有你想要嘅私人AI,類似雲端服務咁。
回復 使用道具 舉報
12下一頁